Skip til primært indhold

Frivillige idrætsambassadører sætter gang i borgerne

På Østruplund er borgerne frivillige for hinanden. 6 borgere er uddannet idrætsambassadører og deler ud af deres engagement for bevægelse og motion.

På bo- og beskæftigelsestilbuddet Østruplund er en håndfuld borgere blevet uddannet til at være frivillige idrætsambassadører. Deres opgave er at få de andre borgere og personalet til at dyrke mere motion. En opgave, de indtil videre har haft stor succes med.

Når man tænker på frivillighed på socialområdet, så vil det for mange være en forestilling om, at der kommer nogen udefra, som frivilligt gør noget sammen med de borgere, der bor på et af socialområdets botilbud.

Og sådan er det også ofte. Men borgerne på botilbuddet kan også være frivillige for hinanden.

Det er de på Østruplund, der er en del af Specialcenter for Unge og Voksne. Her er 6 borgere blevet uddannet som idrætsambassadører. Uddannelsen er sket i samarbejde med

Parasport Danmark og DGI, og borgernes opgave er nu at dele ud af deres engagement for bevægelse og motion. De skal motivere de andre borgere til mere motion – hvad enten det så er fysisk motion eller motion af hjernen. Det hele tæller.

- Jeg har selv været igennem en tid, hvor jeg ikke dyrkede så meget motion, så det her var en god mulighed for at få mere motion og få andre med, så vi kunne lave noget motion sammen, som vi kunne lide. Jeg kunne gå forrest og hjælpe andre med at lave det motion, de havde lyst til. En de ser op til, og som hjælper de andre. Jeg hjælper tit nogle af de andre, siger Ole, der bor på afdelingen Slottet på Østruplund.

Også for Krumme, der bor i afdelingen Skoven, handler frivilligheden om at kunne motivere de andre:

- For mit vedkommende handelede det ikke så meget om, at jeg selv skulle dyrke mere motion. Jeg cyklede og gik i motionscenter, så jeg fik god motion. Jeg gjorde det lige så meget for at se, om jeg kunne motivere nogle af de andre. Nu er vi jo flere ambassadører, så det skal nok komme.

Træner både krop og sind

Aktiviteterne kan være mange. Ole har blandt andet lavet et vendespil, der kan træne hukommelsen, ligesom han også inviterer til meditation om søndagen.

- Så går vi en tur, laver meditation, sanser og slapper af. Bruger sanserne til noget andet. Vi laver bål ved siden af og laver måske et snobrød. På det seneste kommer der flere med. De synes, at det ser sjovt ud. Og vi spørger jo, om de ikke vil med. Det er lidt nemmere at lokke, hvis der er bål og lidt andet.  Der er også nogle, der kun er med til gåturen, men det er også okay, siger Ole.

Senest har en anden borgere på stedet fået ansvar for at starte og passe bålet, mens de andre går en tur. På den måde bliver mange aktiveret på forskellige måder.

Krumme arbejder på nogle træningsredskaber, der kan stå i den nærliggende skov, og som man kan bruge, når man er ude at gå tur.

- Meningen er, at når vi går en tur i skoven om søndagen, så kan jeg lige stikke til en af de andre og sige, ”hvor mange armstrækkere kan du tage?” Så kan man dyste lidt, siger Krumme.

Idrætsambassadørerne bestemmer selv, hvad de vil sætte i værk. En del af den uddannelse, som Parasport Danmark har givet dem, handler om de aktiviteter, man kan lave.

- Vi har også fået to terninger. Den ene er der øvelser på, den anden er der tal. Så kan man slå med dem og se, hvor mange gentagelser man skal lave af en øvelse, siger Ole.

Idrætsambassadørerne har ud over deres viden om øvelser og motion også fået en trøje, der gør det tydeligt, at de er idrætsambassadører.

Ambassadørerne kan bedre motivere

Projektet med idrætsambassadører er et forsøg, som Parasport Danmark og DGI står bag. Målet er, at det skal udbredes til flere steder i landet, når man har fået erfaringer på Østruplund. Indtil videre er erfaringer gode:

- Der er et helt andet drive i forhold til det at dyrke motion. Idrætsambassadørerne er bedre til at motivere borgerne, end vi er som personale. Så det er en kæmpe hjælp i ambassadørerne, siger socialpædagog på Østruplund, Helle Chopart.

Hendes kollega Vibeke Riis Hansen supplerer:

- Vi er selvfølgelig med, men de frivillige ambassadører løfter det hårde arbejde. Vi kan nemmere trække folk med, efter at vi har fået ambassadørerne med, der går forrest, siger Vibeke, der er pædagog på Østruplund.

Både Ole og Krumme er bevidste om, at deres rolle som idrætsambassadører kan få til at dyrke motion:

- Det gode ved at være ambassadører og have trøjerne på er, at så er det nogen, der ser op til os. De ved, at vi har gode råd, og de synes, at det ser spændende ud, og så vil de gerne være med. Vi er gode til at ruske i dem, siger Ole.

Og de har da også store ambitioner for at brede idrætten endnu mere ud.

- Vi har snakket om, at det kunne være fedt at få flere ind. Måske kunne vi lave en dag, hvor vi kunne samle nogle flere bosteder og lave forskellige former for idræt. En OL-dag, siger Krumme. 

Vi indgår gerne i samarbejder, netværk og partnerskabsaftaler til gavn for borgerne

På socialområdet i Region Syddanmark ønsker vi et godt og tæt samarbejde med frivillige, foreningslivet og frivilligorganisationer. De frivillige indsatser er i høj grad værdsat, og vi vil gerne udvikle samarbejdet yderligere.

Hvis du/I som forening, organisation, kommune m.fl., kan se muligheder for at indgå i samarbejde med os på frivillighedsområdet så kontakt gerne socialområdets frivillighedskoordinator: Karen Vestergaard Kirk. Telefon: 20 29 57 64 Mail: karenvk@rsyd.dk 

APPFWU01V