Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilFebruar 2021pilPraktisk erfaring i Svendborg og master i Maastricht

Praktisk erfaring i Svendborg og master i Maastricht

08-02-2021 | Af Louise Vandel

Det var et drømmescenarie for Sara Kristín Finnbogadóttir, da hun fik muligheden for at kombinere sin introduktionsstilling på Kirurgisk Afdeling A i Svendborg med en masteruddannelse på Maastricht Universitet. Dermed forener hun klinisk arbejde med sin passion for medicinsk uddannelse.

- Uddannelse er bare så altomfattende og noget, vi gør hele tiden. Der er ikke én eneste læge, som kommer uden om at uddanne nogen – eller på andre måder er involveret i uddannelseslæger.

Ordene kommer fra Sara Kristín Finnbogadóttir, der udover selv at være ung introduktionslæge på Kirurgisk Afdeling A i Svendborg også har en brændende passion for yngre lægers læring og uddannelse. En passion, som hun nu, ved siden af det kliniske arbejde, fordyber sig i på masteruddannelsen Health Professions Education på Maastricht Universitet. Sara fortæller:

- Det hele kom i stand med god hjælp fra Center for Lægers Videreuddannelse på OUH og afdelingen, fordi jeg havde et stort ønske om at kombinere min interesse for uddannelse med arbejdet i klinikken. Jeg er utrolig taknemmelig for, at de tog chancen og gav mig muligheden for at skræddersy mit uddannelsesforløb, så jeg nu studerer på deltid ved siden af min deltidsstilling som introduktionslæge. 

Kirurgisk Afdeling A sagde ja til at finansiere halvdelen af Saras ansættelse som introduktionslæge, fordi afdelingen også vil gøre en ekstra indsats for den lægelige videreuddannelse, fortæller uddannelsesansvarlig overlæge Lasse Bugge:

- Vi ansatte Sara, fordi det dels giver mulighed for at styrke afdelingens indsatser på uddannelsesområdet, men også fordi vores afdeling gerne vil biddrage til at løfte den lægelige videreuddannelse i Region Syddanmark og inden for det kirurgiske speciale. Og her kan ny viden fra en master i medicinsk uddannelse (MHPE) netop spille ind.

Sætter struktur på uddannelse    

På masteruddannelsen lærer Sara, hvad der skal til for at strukturere uddannelsesprogrammer og skabe et godt uddannelsesmiljø med plads til sparring, feedback og gode relationer til dem, de unge læger skal lære af i dagligdagen.

- Som ung og uerfaren læge er det vigtigt at være et sted, hvor det er trygt, og hvor man har nogle gode forudsætninger for at få en god uddannelse. På studiet får jeg en overordnet forståelse for alt det, der skal til for at skabe et godt uddannelsesmiljø, lige fra hvordan man strukturerer et uddannelsesprogram til hvordan man gennemfører en god evaluering og giver feedback, fortæller Sara.

Hun afprøver den teoretiske viden, når hun til daglig hjælper uddannelsesansvarlig overlæge Lasse Bugge med afdelingens mange uddannelsesopgaver. Lige nu hjælper hun fx med at implementere et mini-CEX-skema (Mini-Clinical Evaluation Exercise) til vurdering af uddannelseslægernes kompetencer.

Planen er, at skemaet skal udfyldes af afdelingens sygeplejersker, så de kan give feedback til de unge læger efter stuegang eller patientsamtaler i ambulatoriet. Det skal biddrage til en fælles forståelse af, at uddannelse er noget, som alle bidrager til i hverdagen på tværs af fagligheder, og Lasse glæder sig over den ekstra hjælp til opgaven:

- Det er rent win-win for os. Sara hjælper os med uddannelsesopgaver, og hun får en uddannelse, som hun kan bruge til at arbejde inden for uddannelsesområdet. I afdelingen prøver vi at skabe et uddannelsesmiljø, hvor der er kort fra ide til handling, og vi vil rigtig gerne bringe de yngre lægers ideer på banen, fordi det jo netop er deres uddannelse, det hele handler om.

Sara håber, at flere vil gribe muligheden

Et godt og trygt uddannelsesmiljø er ikke nogen selvfølge, og det kræver konstant fokus i hverdagen. Det slår både Sara og Lasse fast, og Sara håber da også, at hun med sin historie kan inspirere andre yngre læger til at interessere sig for uddannelse og læring:
- Uddannelse er sjovt at arbejde med, fordi det giver så mange umiddelbare reaktioner, og det er fedt at lære fra sig og se andre blive dygtigere. Jeg håber, at jeg kan motivere andre til at gøre det samme som mig, og at flere unge læger vil vælge uddannelsesområdet som karrievej, slutter hun.

 

Sara Kristín Finnbogadóttir


 
Fakta

Sara Kristín Finnbogadóttir er introduktionslæge på Kirurgisk Afdeling A i Svendborg, hvor hun er ansat på deltid i en 2-årig introduktionsstilling. Den anden halvdel af tiden bruger hun på uddannelsen Master of Health Professions Education på Maastricht University. Du kan læse mere om uddannelsen på Maastricht University’s hjemmeside.


Siden er sidst opdateret 08-02-2021
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring