Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2019pilOktober 2019pilIndvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi
CIE indvielse 450px

Det var stolte samarbejdspartnere, der klippede snoren til den officielle indvielse af CIE i dag. Fra venstre er det regionsrådsformand Stephanie Lose, Region Syddanmark, formand Peter Clausen, Bitten & Mads Clausens Fond, CEO Bent Jensen, Linak, rektor Henrik Dam, SDU, Senior Vice President Troels Petersen, Danfoss og viceborgmester Stephan Kleinschmidt, Sønderborg Kommune. (Foto: Sønderborg Kommune)
Indvielse af et fyrtårn for energieffektiv teknologi

03-10-2019 | Af Kommunikation

Torsdag d. 3. oktober blev Center for Industriel Elektronik (CIE) i Sønderborg officielt indviet. Centret er hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Det imødekommer den regionale efterspørgsel på ingeniører og er resultatet af et unikt samarbejde mellem erhvervsliv, universitet, region og kommune.

Gode partnerskaber er dem, hvor én plus én giver mere end to, og det er netop tilfældet for CIE, som er baseret på et helt enestående samarbejde mellem SDU, LINAK, Danfoss, Region Syddanmark og Sønderborg Kommune. Det er derfor, at de fem partnere tilsammen har investeret over 230 millioner kroner i det nye center, som blev indviet torsdag.

Det nye center indeholder forsknings-, innovations- og testfaciliteter på internationalt topniveau og danner basis for helt nye uddannelser inden for elektronikområdet på civilingeniør- og diplomingeniørniveau.

Skal fastholde virksomheders førerposition

Og det er få partnerskaber, som giver bedre mening end CIE. Region Syddanmark har en stærk koncentration af virksomheder inden for energieffektivisering, særligt i området omkring Sønderborg.

Energiteknologi står for næsten 18 procent af den samlende danske vareeksport, men virksomhederne inden for energieffektivitet fattes ingeniører - især inden for elektronik, mekatronik og it. Derfor giver det mening at uddanne ingeniørerne i Sønderborg netop dér, hvor der er brug for dem.

Forskning i verdensklasse

Til CIE er knyttet en forskergruppe på internationalt topniveau samt topmoderne innovations- og testfaciliteter. Centret kan ses som virksomhedernes forlængede forsknings- og udviklingsafdeling, hvor aktiviteterne fremmer udviklingen af nye produkter og banebrydende løsninger, der giver hele industrien for energieffektivisering et løft. Det skal både medvirke til at fastholde virksomhedernes styrkeposition og bidrage til fortsat vækst.

Vejen til en grønnere fremtid

CIE er dermed et unikt eksempel på, hvad et fremsynet universitet, en erhvervsvenlig kommune, en dynamisk region og to globalt førende virksomheder kan udrette, når viljen er til stede og alle trækker i samme retning.

Allerede på nuværende tidspunkt er CIE på et forskningsmæssigt plan dybt involveret i projekter med den omkringliggende industri.

CIE’s betydning er dog ikke kun lokal og regional i form af øget arbejdskraft og styrkede vækstbetingelser. Centret er et fyrtårn, der lyser langt ud over landets grænser.

Centret er blevet indlemmet i flere internationale netværk og arbejder tæt sammen med en stor spiller fra bilindustrien, hvor forskernes ekspertise er med til at udvikle komponenter, der skal gøre elektriske biler endnu mere effektive og klimavenlige.

Forskningen og uddannelserne er fokuseret omkring energieffektivisering, hvilket ret basalt handler om at udnytte energien bedre.  Energieffektivisering alene kan reducere den globale udledning af CO2 med 44 procent allerede i 2040.

At øge energieffektiviteten handler ofte om små forbedringer som at lave endnu mindre, mere effektive og robuste komponenter. Dét er omdrejningspunktet for forskningen på CIE og falder i tråd med SDU’s arbejde med FN’s 17 verdensmål, Sønderborg som grøn foregangskommune i Danmark, Danfoss og LINAK som førende, energieffektive virksomheder på verdensplan og Region Syddanmarks kommende udviklingsstrategi, som har FN’s verdensmål som overordnet ramme.

De studerende strømmer til

På trods af, at den officielle indvielse først faldt torsdag, har over 50 studerende allerede påbegyndt de nye elektronik-uddannelser, som er tilknyttet CIE. I løbet af de næste fire år forventes det, at 110 personer er påbegyndt eller har afsluttet uddannelsen som ingeniør inden for elektronikområdet. CIE har på nuværende tidspunkt 23 ansatte, men målet er en internationalt anerkendt forskergruppe på over 30 medarbejdere i 2025.

Du kan se billeder fra indvielsen her.

Se et timelapse af byggeriet af CIE:

 


Siden er sidst opdateret 03-10-2019
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring