Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Elastikgymnastik

Elastikgymnastik i arbejdstiden er et hit

12-02-2019 | Af Louise Vandel

På Syddanske Vaskerier i Svendborg er 5 minutters øvelser med elastik blevet en fast del af hverdagen. Det giver bedre trivsel og færre smerter hos medarbejdere.

Foran Syddanske Vaskerier i Svendborg står lastbilerne klar til at blive fyldt med rent sengelinned og tøj til regionens sygehuse og institutioner, og vaskeriets medarbejdere har travlt med at vaske, tørre, folde og pakke. Men på trods af travlheden mødes alle medarbejdere hver dag kl. 10.20 til et af dagens højdepunkter; 5 minutters uundværlig elastikgymnastik. Et initiativ, der har medvirket til, at Syddanske Vaskerier i 2018 var nomineret til Region Syddanmarks arbejdsmiljøpris.

”Vi er sammen om at gøre det”

Elastikgymnastik i arbejdstiden blev indført i 2015. Det var ikke sød musik i alles øre, da ideen første gang blev præsenteret – for tanken om at lave gymnastik foran sine kolleger kunne virke skræmmende. Men med fælles opbakning fra både ledelse og medarbejdere og et sammenhold i top er det lykkes at gøre elastikgymnastikken til et hit og et fælles anliggende, der styrker både krop og relationer.

Miljø- og kvalitetskoordinator ved Syddanske Vaskerier Bent Michael Krogh har haft ansvar for at indføre, planlægge og følge op på træningen i tæt samarbejde med arbejdsmiljørepræsentanter, afdelingsledere og vaskeriets MED-udvalg. Han fortæller:

- Ledelsen har bakket op omkring projektet og prioriteret tiden til elastikgymnastik på trods af en travl hverdag. Den opbakning og sammenholdet blandt medarbejderne er de væsentligste årsager til elastikgymnastikkens succes. Der er ingen tvivl om, at arbejdspladsens kultur spiller en stor rolle, når man vil indføre sådan nogle initiativer. Her i Svendborg er mantraet, at ”vi er sammen om at gøre det”, så alle deltager.

Tallene taler for sig selv: Gymnastikken virker

Arbejdet på Syddanske Vaskerier er fysisk krævende med mange gentagende bevægelser, som slider særligt hårdt på medarbejdernes rygge, arme og skuldre. Derfor er tiden med elastiktræning givet godt ud, og det, der startede som et forsøgsprojekt, er i dag et fast dagligt indslag for alle medarbejdere på vaskeriet i Svendborg.

Lars Brandt, ledende overlæge ved Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik OUH, har i samarbejde med professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter i Arbejdsmiljø stået i spidsen for opfølgningen på elastikgymnastikken. I spørgeskemaundersøgelser har medarbejdere blandt andet angivet deres smerter på en skala 1-10, og resultaterne er gode:

 Vi kan se på vores 3-års opfølgning, at gymnastikken fortsat har en stor effekt, og der er et signifikant fald i den gennemsnitlige smerte-score for nakke, skuldre, øvre ryg og lænd.  Særligt de medarbejdere, som i starten havde mange smerter, tilkendegiver, at smerterne er blevet mindre.

I de årlige opfølgninger er der også blevet målt på parametre som trivsel, arbejdsglæde og sygefravær, og her er der også stor fremgang at spore. Eksempelvis fortalte hhv. 25 % og 33 % af deltagerne, at deres arbejdsglæde var forbedret i henholdsvis 2015 og 2016 – altså elastikgymnastikkens første leveår.

Medarbejdere står for træningen

Det var ledelsen og MED-udvalget på Syddanske Vaskerier, som satte projektet med træning i gang i 2015.  En fysioterapeut sørgede for at uddanne 4 medarbejdere til instruktører, som kan varetage den daglige træning, og alle medarbejdere blev grundigt introduceret til gymnastikken. Derudover fik alle tilbudt en konsultation ved en læge fra Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik OUH, så de kunne få individuelle råd og vejledning til træning og eventuelle skader.

Tiden til elastikgymnastik i arbejdstiden var én af grundene til, at Syddanske Vaskerier i Svenborg i 2018 blev nomineret til Region Syddanmarks Arbejdsmiljøpris.


Siden er sidst opdateret 12-02-2019
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring