Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2019pilJanuar 2019pilAfdelingssygeplejerske: Vi skal udvikle os hele tiden
Charlotte Troldborg - afdelingssygeplejerske

Afdelingssygeplejerske: Vi skal udvikle os hele tiden

10-01-2019 | Af Ida Holten Sejbjerg

Portræt: Afdelingssygeplejerske Charlotte Troldborg har siden 2015 sat struktur på møder og udviklingsarbejde på Medicinsk Sengeafsnit B på Sygehus Lillebælt i Kolding. I år modtog hun sammen med sine medarbejdere Region Syddanmarks Arbejdsmiljøpris. I dette interview fortæller hun om, hvordan det er at være leder i Region Syddanmark.

Charlotte Troldborg beskriver uden at tøve sine medarbejdere som “myreflittige” og “ambitiøse”, og stoltheden lyser ud af hendes energiske stemme. Det er klart, for det var hendes afdeling og hendes medarbejdere, der i 2018 vandt Region Syddanmarks Arbejdsmiljøpris.

I 2015 blev Charlotte Troldborg afdelingssygeplejerske for 34 sygeplejersker og 4 assistenter på Medicinsk Sengeafsnit B på Sygehus Lillebælt i Kolding – en afdeling som er specialiseret i infektioner og lungesygdomme. Hun var landet i sit første reelle lederjob.

- Jeg er uddannet sygeplejerske, men er så heldig at have en arbejdsplads, hvor udviklingsmulighederne er mange. Da jeg besluttede mig for at gå efter en lederkarriere, fik jeg opbakning hele vejen rundt. Jeg har fået og får stadig masser af faglig sparring af mine ledere.

Giver fagligheden plads

Medicinsk Sengeafsnit B på Sygehus Lillebælt i Kolding er ifølge Charlotte kendetegnet ved et højt fagligt niveau, hvor man spiller hinanden gode, har et stærkt teamsamarbejde, og hvor alle medarbejderne sætter barren rigtig højt. Sin egen rolle som leder er hun også bevidst om:

- For mig handler synlig og tydelig ledelse om at give medarbejdernes forskellige styrker, kompetencer og faglighed de bedste betingelser. Da jeg kom til, var plejegruppen udfordret på manglende retning af deres opgaver. Den udfordring kunne jeg løse ved at sætte struktur på tavlemøder og dagsordner, så vi fik luft til, at vi kunne begynde at forbedre arbejdsgangene og udvikle fagligheden.

Patienterne skal have den bedste pleje

Ud over at dyrke fagligheden sørger afdelingen for, at der er sociale indslag som morgensang, drillenisser i december og masser af smil og latter, som patienterne mærker i hverdagen. Patienterne kommer altid først, og det er Charlotte meget tydelig omkring:

- Patienterne skal kunne mærke, at de er ventet og velkomne, og at vi er der for dem.

I foråret 2018 indstillede afdelingens arbejdsmiljørepræsentant Rikke Sommer afdelingen til Region Syddanmarks Arbejdsmiljøpris, og i den forbindelse skrev hun: ”Vi har en afdelingssygeplejerske, der vil, at vi skal være de bedste, og som er bevidst om, at vi skal udvikle os hele tiden.”

Den karakteristik kan Charlotte godt nikke ja til. Hun har indført Forbedringsmonopolet, som er et ugentligt tavlemøde, hvor medarbejderne kan sætte spot på præcis de arbejdsgange, som udfordrer hverdagen. Mødet har bl.a. ført til, at afdelingen nu har korte stående overleveringer fra nattevagt til dagvagt, og alle koncentrerer sig om at dele det, der er need to know for sygeplejen. Målet er at give patienterne den bedste pleje, fortæller Charlotte:

- Jeg vil gerne bruge det råderum, jeg har som leder til at præge tendenser og udvikle sygeplejen. Forbedringsmonopolet handler om involvering og om at finde ud af, hvor skoen trykker hos medarbejderne. Det handler om, at jeg som leder lytter til medarbejderne og viser, at jeg har tillid til dem. Jeg ved, at det er medarbejderne, der har løsningen til de praksisnære problemstillinger.

Rutinetjek for sygeplejen

Det første Charlotte gjorde som afdelingssygeplejerske var at bede hver enkelt medarbejder om at beskrive det, der fungerer godt, og nævne én ting, de gerne så blev ændret. Øvelsen resulterede i, at afdelingen gik væk fra den gammeldags gruppepleje, hvor den enkelte medarbejder har faste plejeopgaver, som skal udføres på patienter i en afgrænset gruppe. I stedet gik de over til primærpleje, hvor medarbejderne arbejder sammen i makkerskaber og varetager alle sygeplejeopgaver relateret til patienten.

- Jeg er så heldig, at mine egne ambitioner om at arbejde strategisk med medarbejderudvikling går hånd i hånd med medarbejdernes ønske om at forbedre sygeplejen og arbejdsgangene på afdelingen samt gøre det rigtige for den enkelte patient. Derfor kunne vi sætte et mål og flytte os sammen – og så er det en fantastisk fornemmelse at være en del af et team. Det giver virkelig arbejdsglæde.

Mentorordning og nøglefunktioner er vejen til mere viden

Afdelingen har en mentorordning, der gør jobstarten tryg for nye kolleger, og er man først en del af holdet, får man tildelt en nøglefunktion ud fra sine særlige interesser og kompetencer. Videndeling bliver prioriteret højt. Eksempelvis underviser afdelingens egne læger på ugentlige tværfaglige møder, hvor relevante fagspecifikke emner tages op, og personalet teamtræner i praksisnære arbejdsopgaver, som bidrager til yderligere kompetenceløft.
Fakta

Blå bog

Udvikling og forandring har været den røde tråd i Charlotte Troldborgs karriere, siden hun i 1998 blev uddannet som sygeplejerske fra sygeplejerskeskolen i Silkeborg. Hun er 44 år og har tidligere arbejdet på børneafdeling og skadestue og som intensiv- og forskningssygeplejerske. Derudover har hun føjet specialuddannelse og diplomuddannelse til sit cv. Oveni det nuværende lederjob er hun i færd med at læse en master i offentlig ledelse, og senest deltog hun i foråret i Sygehus Lillebælts talentprogram.

Om Medicinsk Sengeafsnit B

  • Speciale i infektioner og lungesygdomme
  • Kendetegnet ved høj kompleksitet og stort patientflow 
  • Flest ældre patienter og kronikere
  • Patienterne er i gennemsnit indlagt i 5 dage
  • Tværfaglig stuegang med fast tilknyttede speciallæger
  • Vandt i 2017 Sygehus Lillebælts hygiejnepris for særlig sygeplejeindsats i forhold til den isolerede patient.

 

 

 


Siden er sidst opdateret 11-01-2019
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring