Gå til indhold
Forsiden | Kontakt | Ledige job | For ansatte | Presse og nyheder | Web-TV | Besuchen Sie unsere deutsche Website Visit our English website |
Region Syddanmark logo, link til forsiden

Region SyddanmarkpilPresse og nyhederpilArtiklerpilArtikelarkivpilNyheder 2018pilMaj 2018pilFælles brev til minister: Nej til centralisering af erhvervsfremme

Fælles brev til minister: Nej til centralisering af erhvervsfremme

01-05-2018 | Af Astrid Westergaard

På regionsrådsmødet mandag 30. april besluttede regionsrådet i Region Syddanmark at sende et åbent brev til erhvervsministeren. I brevet tager regionsrådet afstand fra Forenklingsudvalgets anbefaling om at centralisere erhvervsfremmeindsatsen.

Brevet har regionsrådsformand Stephanie Lose (V) og formand for Udvalget for regional udvikling Søren Rasmussen (DF) som afsendere og sendes desuden til medlemmerne af Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Stedfortræder Knud Erik Langhoff (K) stemte imod.

Brevet sendes på baggrund af, at Forenklingsudvalget for Erhvervsfremme 6. april i år offentliggjorde sine anbefalinger til en ny model for det danske erhvervsfremmesystem.

Et af hovedpunkterne i Forenklingsudvalgets anbefalinger er, at der fremover kun skal være et lokalt og et statsligt niveau i erhvervsfremmeindsatsen.

Regionerne sat udenfor

Regionerne skal ifølge anbefalingerne ikke længere varetage erhvervsfremmeopgaver. I stedet etableres en national erhvervsfremmebestyrelse, som erstatter de regionale vækstfora, og som sekretariatsbetjenes af Erhvervsministeriet i stedet for regionerne.

Der lægges således op til en centralisering af den regionale erhvervsfremmeindsats ved staten, som overtager ansvaret for udmøntningen af strukturfondsmidler, mens den kommunale erhvervsservice foreslås samlet i såkaldte Erhvervshuse.

Ikke Danmark i balance

I brevet til ministeren fremhæves, at en centralisering af erhvervsfremmeindsatsen ikke er i tråd med intentionerne om et Danmark i balance. Brevet fremhæver videre, at det tværtimod vil svække mulighederne for at skabe vækst og udvikling i hele landet gennem indsatser tilrettelagt med det regionale erhvervslivs behov for øje.

Stephanie Lose og Søren Rasmussen påpeger i brevet, at regional erhvervsudvikling er andet og mere end den 1:1 rådgivning af virksomheder, som Forenklingsudvalget fokuserer på. Region Syddanmark har et andet fokus, nemlig langsigtede initiativer på bagrund af regionale partnerskaber.

Regionale partnerskaber virker

Vi er stærkt bekymrede for, at udvalgets forslag vil undergrave disse stærke regionale partnerskaber mellem erhvervsliv, kommuner, forsknings- og uddannelsesinstitutioner og region, som har stået bag en række syddanske initiativer, der har løftet fælles udfordringer med afsæt i regionale styrker, skriver Stephanie Lose og Søren Rasmussen.

Som eksempel nævnes bl.a. Center for Industriel Elektronik (CIE) i Sønderborg, som er et resultat af et tæt samarbejde mellem virksomhederne Danfoss og LINAK, SDU, Sønderborg Kommune og Region Syddanmark. CIE skal sikre tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft indenfor det tekniske område og uddanne ingeniører med de kompetencer, som lokale virksomheder efterspørger.

Ja til effektivitet

Afslutningsvis skriver Stephanie Lose og Søren Rasmussen, at de er helt enige i, at erhvervsfremmeindsatsen skal være effektiv og så enkel som overhovedet muligt for virksomhederne – men det må ikke ske på bekostning af de stærke og velfungerende regionale partnerskaber, som har vist deres værd, samarbejdet på tværs af kommunegrænserne, eller den demokratiske kontrol med udmøntningen af midler til erhvervsudvikling.

Læs brevet til erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) her.

Link til punktet på regionsrådsdagsordenen: https://rsyd.dk/wm508643#punktnavn17


Siden er sidst opdateret 01-05-2018
Kontakt Region Syddanmark

Region Syddanmark | Tlf: 76 63 10 00 | CVR nr. 29190909 | Skriv til Regionen | Om hjemmesiden | Sitemap | Tilgængelighedserklæring